12 Ocak 2011 Çarşamba

THE BOY IN THE STRIPPED PYJAMAS

ABD yapımı bir film, Nazi Almanyası'nda geçiyor hikaye.. Babası Nazi subayı olan bir çocuğun etrafında olan biteni anlama çabası üzerine kurulu.

Kahramanımızın adı Bruno. 8 yaşında. Asker olan babasını çok seviyor. Onunla gurur duyuyor. Babası transfer oluyor ve kamp gibi bir yere geliyorlar. Babasının yakınlarındaki kampta yahudileri gaz odalarına atttığından haberi yok. Arkadaşı yok. Evde hizmetçi olarak göre yapan hizmetçilerin garip, ürkek tavırlarına ise anlam veremiyor. Evden kaçtığı bir gün kampın yakınlarına kadar gidiyor ve telleriin arkasındaki kir pas içinde çizgili pijamalı çocukla tanışıyor. Aralarındaki sohbet üzerinden gerçekleri yavaş yavaş anlıyor. Savaş gerçeği ise filmin çarpıcı sonunda aklına kazınıyor.

2. Dünya Savaşı üzerine pek çok filme göre daha ucuz, daha özensiz ama etkili hikayesi nedeniyle de daha çarpıcı bir film. 2008 yapımı hem de. Filmin tek eksiği, belki de başyapıt olmasını engelleyen önemli etken bütün karakterlerin ingilizce konuşması.  Acımasız nazi subayı rolündeki abimiz de kendini fazla kasmış. Olayların acımasızlığına bir yahudinin değil de bir nazi subayının çocuğunun gözünden bakmak fikri filmi kurtarıyor. Sonu ise sağlam çarpıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder